Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työnantajille lähes 500 miljoonan lasku alkoholin riskikäytöstä

Blogi
Alkoholipolitiikka on arka aihealue, joka herättää paljon erilaisia tunteita. Ottamatta kantaa siihen, kuka ostaa ja mistä, haluan nostaa keskusteluun alkoholin aiheuttamat kustannukset työpaikoilla.
Kaija Ojanperä. Kuva Mikael Ahlfors

Alkoholi aiheuttaa monenlaisia haittoja, jotka näkyvät työpaikalla muun muassa sairauspoissaoloina, työtapaturmina, sosiaalisina haittoina sekä taloudellisina menetyksinä.

Sairauspoissaolot voivat olla lyhyitä ”rokulipoissaoloja”, mutta alkoholin riskikäyttö aiheuttaa myös vakavampia sairastumisia sekä syöpäriskin kohoamista.

Alkoholin vaikutuksen alaisena työskentely lisää aina työtapaturmariskiä. Myös krapulaisena ihmisen tarkkaavaisuus ja keskittymiskyky heikkenevät, jolloin läheltä piti -tilanteet ja tapaturmat lisääntyvät.

Sosiaaliset haitat tulevat esille, kun työntekijän käytös muuttuu: esiintyy ihmissuhdeongelmia, työyhteisöstä eristäytymistä, yllättäviä poissaoloja ja ongelman peittelyä työyhteisössä. Pahinta on, jos työkaverit peittelevät tilannetta ja tekevät hänen töitään uskoen auttavansa. Välittämistä osoitetaan paremmin ottamalla tilanne puheeksi.

Nämä kaikki haitat aiheuttavat kustannuksia. Työturvallisuuskeskus teetti Alkon ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kanssa tutkimuksen “Numerot puhuvat 2 – Alkoholin haitat suomalaisilla työpaikoilla”, jossa tarkasteltiin muun muassa alkoholihaittojen työnantajille aiheuttamia taloudellisia menetyksiä. Kustannukset ovat työnantajalle valtavat. Tutkimusten mukaan kokonaisarvio alkoholin riskikäytön aiheuttamista tappioista suomalaisille työnantajille on lähes 500 miljoonaa euroa. Jos riskikulutus saataisiin loppumaan kokonaan, työnantajat voisivat teoriassa säästää tämän summan.

Miten riskikäyttöä sitten saadaan vähennettyä?

Mitä sallivampi juomakulttuuri työpaikalla on, sitä enemmän työntekijät juovat. Myös työn stressaavuuden ja johtamisongelmien on todettu lisäävän juomista. Nämä ovat tärkeitä asioita tunnistaa ja käydä niistä keskustelua työpaikoilla. Jos saamme luotua avoimen keskustelukulttuurin päihteisiin liittyen, on asiaan helpompi puuttua, kun ongelma tulee esille.

Numerot puhuvat 2 -raportissa nousee esiin kolme tärkeää keinoa, joilla työnantaja voi vaikuttaa alkoholihaittojen kustannustehokkaaseen ennaltaehkäisyyn:

Lisää aiheesta

Kirjoittaja