Företagshälsovårdssamarbete i hanteringen av missbruksproblem
Företagshälsovårdssamarbete är ett systematiskt och målinriktat samarbete mellan arbetsgivaren, arbetstagarna, arbetarskyddet och företagshälsovården. Företagshälsovårdssamarbetet kring rusmedelsskador är förebyggande verksamhet som syftar till att ge handledning och rådgivning till arbetsgemenskaper och individer samt identifiera och ingripa i rusmedelsskador i arbetslivet.
Förebyggande av rusmedelsskador kräver ett nära företagshälsovårdssamarbete som grundar sig på forskningsdata samt överenskommen praxis och en tydlig arbetsfördelning mellan arbetsgivaren och företagshälsovården. I företagshälsovårdssamarbetet utarbetas ett antidrogprogram om verksamhetspraxis för tidigt stöd och uppföljning.
I antidrogprogrammet fastställs arbetsplatsens verksamhetssätt i situationer relaterade till rusmedel. Syftet är att öka säkerheten och välbefinnandet i arbetet, förebygga skador orsakade av rusmedel samt minska hälsoproblem och kostnader. Antidrogprogrammet upprättas i dialog med organisationens ledning, arbetstagarna, arbetarskyddet och företagshälsovården. Riktlinjer, rutiner och regler för antidrogprogrammet gäller alla på arbetsplatsen. Företagshälsovården spelar en viktig roll i planeringen och genomförandet av vården samt har en förebyggande roll t.ex. genom arbetsplatsutredningar, men huvudansvaret för antidrogprogrammet finns hos arbetsplatsen och dess ledning.