Narkotikatestning
Arbetsgivaren ska följa gällande lagstiftning när det gäller tester. Bestämmelser om lämnande av intyg över narkotikatest finns i lagen om integritetsskydd i arbetslivet (759/2004). Det finns ingen lagstiftning om användning av blåstest i arbetslivet.
Hälso- och sjukvårdspersonal ska anlitas för att utföra undersökningar och tester av arbetstagarnas hälsotillstånd samt för att ta prover. Kravet gäller även alkohol- och narkotikatester. Alkoholkonsumtion kan testas med ett blodprov eller blåstest. Blodprovet får endast tas av hälso- och sjukvårdspersonal.
Blåstest
Om arbetstagarens arbetsförmåga ifrågasätts på grund av alkoholkonsumtion, är en bedömning av arbetsförmågan utifrån observationer alltid det primära sättet att ingripa i situationen. Frivillig användning av blåstest grundar sig på arbetarskyddsmässiga aspekter och det finns ingen separat lagstiftning om detta. Därför kan arbetstagaren inte förpliktas till att blåsa.
Blåstest baserar sig alltid på frivillighet. Med ett blåstest kan arbetsgivaren erbjuda arbetstagaren möjlighet att visa att hen inte är påverkad av alkohol. Vägran att blåsa kan inte tolkas som att arbetstagaren är påverkad av alkohol. Om arbetsförmågan utgående från observationer har försämrats, kan arbetsgivaren förbjuda arbetstagaren från att arbeta. Arbetsgivaren ska med låg tröskel hänvisa arbetstagaren till företagshälsovården när det finns tvivel kring arbetsförmågan på grund av eventuell berusning.
Om man tänker använda frivilliga blåstester på arbetsplatsen, hjälper de tydliga tillvägagångssätt för användning av blåstester som antecknats i antidrogprogrammet samt anvisningar för chefer om hur man agerar i olika situationer den dagliga verksamheten. Man bör också beakta mätutrustningens driftsäkerhet, korrekt underhåll samt personalens introduktion i korrekt användning av dem.
Ett blåstest kan göras på arbetsplatsen eller så kan arbetstagaren hänvisas till företagshälsovården för ett frivilligt test. I vissa situationer kan arbete under påverkan av alkohol vara ett brott. Det gäller till exempel personer som arbetar med transportuppgifter. Då utreder polisen eventuell berusning.
Narkotikatestning
Lagen om integritetsskydd i arbetslivet reglerar behandlingen av uppgifter om narkotikaanvändning på arbetsplatsen. Även om det i lagen föreskrivs om behandling av uppgifter, reglerar lagen i praktiken situationer där ett narkotikatest kan krävas vid anställning och medan ett arbetsavtalsförhållande pågår. Arbetstagaren får ett intyg över narkotikatestet, som hen lämnar till sin arbetsgivare.
Arbetsgivaren kan inte kräva intyg på narkotikatest om arbetsplatsen inte har något antidrogprogram. Det är bra att anteckna hur narkotikatester ska utföras i antidrogprogrammet. Arbetsuppgifter som förutsätter lämnande av intyg över narkotikatest ska behandlas i samarbetsförfarandet. I förfarandet ska behandlas de arbetsuppgifter där arbetstagaren antingen är skyldig att lämna eller på grundval av sitt samtycke kan lämna ett intyg över narkotikatest till arbetsgivaren.
Narkotikatestet kan också göras som en del av företagshälsovårdens hälsoundersökning. Då ges ett allmänt utlåtande från hälsoundersökningen om arbetstagarens arbetsförmåga och i samband med detta specificeras inte användningen av narkotika.
I lagen föreskrivs separat om lämnande av intyg över narkotikatest vid anställning (gällande en arbetssökande som valts till arbete) och medan arbetsavtalsförhållandet pågår.
Narkotikatest vid anställning
Arbetsgivaren får, om förutsättningarna i lagen uppfylls, ta emot och behandla uppgifter i intyget över narkotikatest med samtycke av den arbetssökande som valts till ett uppdrag.
I lagen föreskrivs allmänna förutsättningar för lämnande av intyg. Ett intyg kan krävas då avsikten är att arbetssökanden skall ha sådana arbetsuppgifter som förutsätter noggrannhet, tillförlitlighet, självständig omdömesförmåga eller god reaktionsförmåga. Dessutom förutsätts att utförandet av arbetsuppgifterna under påverkan av narkotika eller beroende av narkotika kan äventyra i lagen särskilt nämnda viktiga intressen (till exempel liv, hälsa, arbetarskydd och trafiksäkerhet).
Utöver de allmänna förutsättningarna kan arbetsgivaren kräva att ett intyg lämnas för vissa typer av arbetsuppgifter som nämns i lagen (uppgifter som kräver särskilt förtroende, uppfostran av minderåriga, tillgång till narkotika).
Ovanstående gäller även situationer där arbetstagarens arbetsuppgifter ändras under arbetsavtalsförhållandet så att de uppfyller lagens förutsättningar.
Narkotikatest medan ett arbetsavtalsförhållande pågår
Misstanke om att en arbetstagare är narkotikapåverkad i arbetet eller är beroende av narkotika berättigar arbetsgivaren att kräva ett intyg över narkotikaanvändning. En förutsättning är också att testning är nödvändig för att utreda arbetstagarens arbets- och funktionsförmåga och att arbetstagaren har ett arbete som kräver särskild noggrannhet, tillförlitlighet, självständig omdömesförmåga eller god reaktionsförmåga. Dessutom förutsätts att särskilda viktiga intressen som nämns i lagen äventyras (till exempel liv, hälsa, arbetarskydd och trafiksäkerhet).
Intyg över narkotikatest kan krävas även när arbetstagaren på basis av ett positivt resultat i ett narkotikatest har förbundit sig till vård och behandlingen av uppgifterna i intyget hänför sig till övervakningen av vården.