Rusmedelskultur som förebyggare av rusmedelsskador på arbetsplatsen
Arbetsplatskulturen skapas hela tiden aktivt genom handlingar, val och beslut. Arbetsplatskulturen skapas av attityden till negativt tal, till exempel vilken typ av negativt tal som tillåts i arbetsgemenskapen, om kolleger döms för deras åsikter, handlingar eller vanor. Kulturen skapas också av hur man pratar om intressenter eller samarbetspartner. Arbetsgemenskapen ska tillåta olika åsikter och attityder. I bästa fall är arbetstagarnas individuella skillnader en rikedom för gemenskapen och arbetsplatsens alla medlemmar får sin röst hörd. Det är viktigt att man inte behöver motivera rusmedelsfrihet i arbetsgemenskapen eller på arbetsplatsens fester, utan arbetsgemenskapen har en kultur som tillåter individuella val.
Till exempel kan följande faktorer förekomma i en kultur som ökar rusmedelsskadorna:
- man pratar positivt om att festa i berusat tillstånd
- man delar eller skrattar tillsammans åt en berusad kollega som gjort bort sig på arbetsplatsens fest
- man skrattar tillsammans åt hur ingen kommer ihåg vad som hände på företagets fest
- goda arbetsprestationer belönas med en flaska alkohol eller priset i arbetsgemenskapens lotteri är en flaska alkohol
Stöd från arbetsplatsen
Arbetsgemenskapen är ofta en viktig vardagsresurs för individen. Kollegerna delar livets upp- och nedgångar och kan på så sätt också stödja och motivera i svåra tider. Även om privatlivet inte delas öppet i arbetsgemenskapen är det viktigt att se gemenskapens existens och livets kontinuitet i arbetsplatsens verksamhet ur individens perspektiv.
Om någon i arbetsgemenskapen har utmaningar med rusmedelsanvändning är stödet från kollegerna viktigt även då. Man behöver inte fråga kollegan direkt om problem/utmaningar, utan det räcker ofta att fråga ”hur mår du?” och lyssna på kollegans svar. Det är inte alltid nödvändigt att ha färdiga svar, utan kollegan kan bara lyssna eller fråga ”vad kunde hjälpa dig just nu?” eller ”hur har du tidigare klarat av liknande situationer, vad har hjälpt dig då?”. För att säkerställa en så god kontinuitet som möjligt i arbetsgemenskapens och arbetsplatsens verksamhet samt dess medlemmars, dvs. arbetstagarnas välbefinnande, ska arbetsgemenskapen stödja arbetstagare som kämpar med missbruk genom att inkludera dem i gemenskapen och vara intresserade av deras liv.
Chefen har naturligtvis en särskild skyldighet att ta hand om sin personals välbefinnande i arbetet och ingripa så tidigt som möjligt om hen upptäcker väsentliga förändringar i arbetstagarens beteende.
Utöver företagshälsovården eller annan mentalvårdsservice eller service inom arbetet med missbruk och beroende behöver individen emellertid också stöd från arbetsgemenskapen i vardagen.