Arbetarskyddet är samarbete
Utgångspunkten för säkra och hälsosamma arbetsförhållanden är att arbetsplatserna själva handlar på eget initiativ. Arbetsgivaren och chefer som verkar som arbetsgivarens representanter är juridiskt ansvariga för arbetarskyddet.
Personerna inom arbetarskyddssamarbetet – arbetarskyddschefer, arbetarskyddsfullmäktige, ersättare, ombud och kommissionernas medlemmar – deltar i egenskap av sakkunniga i behandlingen av ärenden som gäller arbetarskyddet på deras arbetsplatser.
Arbetsrelaterade frågor som påverkar den enskilde arbetstagarens säkerhet och hälsa behandlas i direkt samarbete mellan chefen och den berörda arbetstagaren (direkt samarbete). Arbetarskyddskommissionen behandlar samarbetsfrågor som gäller arbetsplatsen i allmänhet (indirekt samarbete). Om det inte finns någon arbetarskyddskommission ska samarbetsärenden i första hand behandlas med arbetarskyddsfullmäktigen.
Ansvarsområdena för arbetarskydd vid regionförvaltningsverken verkar som arbetarskyddsmyndighet. Deras uppgift är att regionalt utöva tillsyn över arbetarskyddet och över efterlevnaden av bestämmelserna och föreskrifterna om arbetarskydd.
Osion alasivut
Utveckling av arbetarskydd
Arbetsplatsernas verksamhetsmiljö och kundernas krav ändras och orsakar ett ständigt behov av modifikationer. Diskussioner som förs på arbetsplatsen mellan ledningen och personalen är i nyckelroll för att vara medveten om ändringar som sker. I utvecklingsarbetet ska man inte endast fokusera på problem utan också kunna utnyttja arbetets resurser. Med hjälp av resurserna stärker man positiva erfarenheter av att utveckla arbetsplatsen.
Utveckling av arbetarskyddet och arbetarskyddssamarbetet
Arbetsgivaren och arbetstagarna ska tillsammans upprätthålla och kontinuerligt förbättra arbetarskyddet på arbetsplatsen. Kontinuerlig utveckling av arbetarskyddet avser förutseende ingripande, inte enbart när något otrevligt redan har hänt. Detta kräver kompetent och ansvarsfull ledning av arbetarskyddet samt arbetarskyddssamarbete.
Samarbetet inom arbetarskyddet bygger på lag
- Arbetarskyddslag (738/2002) förutsätter att arbetsgivaren och arbetstagarna upprätthåller och förbättrar arbetsplatsens säkerhet och hälsosamhet i samarbete.
- I lagen om tillsynen över arbetarskyddet och om arbetarskyddssamarbete på arbetsplatsen (44/2006) finns mer ingående föreskrifter om hur arbetarskyddssamarbetet ordnas på arbetsplatsen, om arbetarskyddsfullmäktigens och arbetarskyddschefens uppgifter samt om de ärenden som ska behandlas i samarbetet.