Introduktion och arbetsinstruktion
Introduktion och arbetsinstruktion är proaktiv säkerhetsverksamhet. Brister i arbetsinstruktionen är en vanlig orsak till arbetsolycksfall. En väl genomförd introduktion förebygger också skadlig belastning och hjälper arbetstagaren att anpassa sig till arbetsgemenskapen.
Arbetarskyddslagen ålägger arbetsgivaren att introducera arbetstagaren i arbetet och arbetsförhållandena samt i säkra arbetssätt och korrekt användning av arbetsredskap. Det är särskilt viktigt att introducera unga arbetstagare som börjar sin karriär.
Vad är introduktion och arbetsinstruktion?
- Introduktionen ger arbetstagaren färdigheter att arbeta i arbetsgemenskapen och utföra sina arbetsuppgifter på ett korrekt och säkert sätt.
- Genom arbetsinstruktion säkerställer man att arbetstagaren behärskar sin arbetsuppgift och de maskiner och verktyg som används och att hen också vet vad man ska göra i störnings- och undantagssituationer.
Den instruerade ska uppmuntras att ta initiativ och vara självständig. En person som har kontroll över sitt arbete och är engagerad i sitt arbete vill ta ansvar för sin kompetens genom att fråga, upprepa och ta reda på om hen är osäker på något.
Vem introduceras?
Systematisk introduktion och arbetsinstruktion omfattar alla personalgrupper, även deltidsanställda, hyrda arbetstagare, sommararbetare och andra säsongsarbetare.
Introduktionen och instruktionen ska omfatta det arbete som utförs hos kunden och de arbetstagare för en extern arbetsgivare som arbetar på arbetsplatsen.
De som reser utomlands på uppdrag behöver introduktion i destinationslandets kultur, lagstiftning, rörlighet och arbetsförhållanden.
Arbetsinstruktion behövs när
- arbetet är nytt för arbetstagaren
- arbetsuppgifterna byts
- arbetsmetoderna förändras
- man upphandlar och tar i bruk nya maskiner, anordningar och material
- arbetet upprepas sällan
- säkerhetsanvisningarna försummas
- det inträffar ett arbetsolycksfall på arbetsplatsen eller en yrkessjukdom upptäcks
- brister upptäcks i den arbetsinstruktion som tillhandahållits
- situationen avviker från det normala
- brister upptäcks i verksamheten och i kvaliteten på produkter och tjänster.
Arbetsinstruktionsplan
För att stödja introduktionen och arbetsinstruktionen är det bra att ha en skriftlig plan med hjälp av vilken man övervakar instruktionens framskridande.
Instruktionsplanen bygger på information som erhållits från utredningen av arbetets risker. Man ger vägledning i kvarstående risker och ägnar uppmärksamhet åt identifiering av risker och tillvägagångssätt för förebyggande av farliga situationer.
Skriftliga anvisningar som kan användas i instruktionen ska upprättas för olika störningar och rengörings- och underhållsarbeten. Det är bra att använda åskådliggörande fotografier i instruktionerna för avvikande situationer.
I arbetsinstruktionen ingår också att bekanta sig med arbetsplatsens verksamhetsmodeller. Dessa omfattar till exempel instruktioner när det gäller trakasserier och osakligt bemötande, hot om våld och skadlig belastning.
Det är viktigt att utnyttja arbetarskyddspersonalens sakkunskap i introduktionen så att arbetarskyddsfrågor blir en naturlig del av arbetsinstruktionen.
Kvalifikationer och arbete som kräver tillstånd
För arbete som kräver särskilda säkerhetsåtgärder eller särskild yrkeskompetens har företag egna policyer för arbetstillstånd. Arbetstillståndet baserar sig på instruktioner som utarbetats utifrån arbetets riskbedömning.
Arbetstillståndspraxis gäller utöver arbetsplatsens egna arbetstagare även utomstående. För att utföra vissa arbeten och arbetsuppgifter krävs en föreskriven kvalifikation.
Exempel på arbeten som kräver arbetstillstånd:
- tankarbete
- användning av truck
- användning av personlift
- transport av tornkran (lastmoment underskrider 25 tm)
- säkring av lasten till en kran som används för montering
De vanligaste arbeten som kräver kvalifikation
- heta arbeten
- lyftarbeten
- elinstallation och servicearbeten
- transport av specialfordon
- sprängningsarbeten
- svetsarbeten
- tak- och vattenisoleringsarbeten
- asbestarbeten.