Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Esimerkiksi päihdehaittoja lisäävässä kulttuurissa voisivat näyttäytyä seuraavat tekijät:

Työpaikan antama tuki

Työyhteisö on yksilölle usein tärkeä arjen voimavara. Työkaverit ovat mukana elämän iloissa ja suruissa ja täten pystyvät myös tukemaan ja kannattelemaan yli vaikeiden aikojen. Vaikka työyhteisössä ei yksityiselämää jaettaisikaan avoimesti, on yhteisön olemassaolo ja elämän jatkuvuuden näkeminen työpaikan toiminnassa yksilön näkökulmasta tärkeää.

Mikäli jollakin henkilöllä on työyhteisössä haasteita päihteidenkäytön kanssa, on työkavereiden tuki tuolloin myös tärkeää. Työkaverin ei tarvitse kysellä suoraan ongelmista/haasteista vaan usein riittää jo se, että kysyy työkaverilta “mitä kuuluu?” ja kuuntelee työkaverin vastauksen. Aina ei vertaistuessakaan tarvitse olla valmiita vastauksia, vaan työkaveri voi vain kuunnella tai kysyä “mikä sinua voisi auttaa nyt erityisesti?” tai “miten olet aiemmin selvinnyt vastaavista tilanteista eteenpäin, mikä sinua on silloin auttanut?”. Työyhteisön ja työpaikan toiminnan mahdollisimman hyvän jatkuvuuden sekä sen jäsenten eli työntekijöiden hyvinvoinnin takaamiseksi tulee työyhteisön tukea päihdehaittojen kanssa kamppailevia työntekijöitä pitäen heidät mukana yhteisössä ja ollen heidän elämästään kiinnostunut.

Esihenkilöllä on tietysti erityinen velvollisuus huolehtia henkilöstönsä hyvinvoinnista työssä ja puuttua mahdollisimman varhain, mikäli huomaa työntekijän käyttäytymisessä oleellisia muutoksia.

Työterveyshuollon tai muun mielenterveys- tai päihdepalvelun lisäksi yksilö tarvitsee kuitenkin arjessa myös tukea työyhteisöltä.