Toimialakohtaista tietoa
Työn vaarat ja haitat ovat erilaisia eri toimialoilla, samoin työyhteisöt, työprosessit, tavat ja käytännöt. Tästä johtuen myös työturvallisuuden painopisteet ja työsuojelu ovat erilaisia alasta riippuen. Tutustu ja ota oman alasi erityispiirteet haltuun!
Osion alasivut
Apteekkiala
Apteekit ovat olennainen osa suomalaista terveydenhuoltoa. Niissä asiakkaalle annetaan lääkeneuvontaa, opastetaan lääkkeiden ja muiden apteekissa myytävien tuotteiden käytössä ja neuvotaan terveyttä koskevissa kysymyksissä.
Autoala
Autoalan työt ovat monipuolisia ja haastavia. Oli kyseessä korjaamo- tai matka-asennustyö, on työn vaarat tunnistettava ja hallittava, jotta työ olisi suunnitelmallista ja tuottavaa.
Ilmailuala
Ilmailualan työturvallisuudessa huomio kiinnittyy lentoasemalla liikkumiseen, ergonomiaan, vuorotyöhön ja asiakaspalveluun. Keskeinen lähestymistapa työsuojeluun on yhteinen työpaikka.
Henkilöstövuokraus
Henkilöstövuokrauksessa työntekijä työskentelee käyttäjäyrityksen johdon ja valvonnan alaisena muualla kuin varsinaisen työnantajansa tiloissa. Yritysten ohella vuokratyövoimaa käyttävät myös yhteisöt ja julkiset toimijat.
Kaupan ala
Kaupan ala on tavaroiden ostoon ja myyntiin keskittynyt toimiala, joka koostuu tukku- ja vähittäiskaupasta. Tukkukaupan asiakkaina ovat yritykset, ja vähittäiskaupan kohderyhmänä ovat kuluttajat. Tukkukaupat myyvät tuotteita sekä vähittäiskaupalle edelleen välitettäväksi että myös tuotteen loppukäyttäjille, kuten teollisuudelle ja muille yrityksille. Vähittäiskaupan tehtävät ovat tuotteiden hankinta, varastointi, jakelu ja myynti.
Kemianteollisuus
Kemianteollisuudessa ennakoiva työturvallisuustyö on keskeisessä roolissa haasteellisessa toimintaympäristössä.
Kuljetus- ja logistiikka-ala
Kuljetus- ja logistiikka-alan toimialasivut käsittelevät autoliikenteen, ilmailun, merenkulun, raideliikenteen, satamaoperoinnin ja viestinvälityksen työturvallisuus- ja työhyvinvointiasioita.
Kunta-ala
Kunta-alan vahvuuksia ovat ammatillisesti haasteelliset ja palkitsevat asiakaspalvelutehtävät, monipuoliset ja kohtuullisessa kunnossa olevat työolot, luottamus henkilöstön ja esimiesten kesken, työn mielekkyyden kokeminen ja vaikutusmahdollisuudet sekä hyvät kehittymismahdollisuudet työssä.
Lasikeraaminen teollisuus
Lasikeraamisen teollisuuden tehtävät liittyvät lasiteollisuuteen, lasia jalostavaan teollisuuteen ja keramiikkateollisuuteen sekä lasitus- ja rakennuslasitusalaan. Työturvallisuushaasteina on kone- ja laiteturvallisuus, kuumatyö, sulan lasin ja lasituotteiden käsittely ja uunien käyttö.
Matkailu-, majoitus- ja ravintola-ala
Hotelli-, ravintola- ja catering-alalla (horeca) toimii hotelleja, baareja, pubeja, ravintoloita, sopimusruokailuyrityksiä, pika- ja noutoruokaravintoloita, kahviloita ja bistroja. Toimialan yrityksissä henkilöstömäärä vaihtelee. Pieniä alle 10 henkilön työpaikkoja on paljon. Ala on merkittävä nuorten työllistäjä palvelualalla. Toisaalta myös kokeneita työntekijöitä on runsaasti. Työ alalla on monipuolista ja työturvallisuuden erityispiirteet liittyvät nuorten työntekijöiden tarpeisiin sekä työaikoihin.
Merenkulku
Työskentely laivassa eroaa työturvallisuusmielessä monesta muusta työpaikasta maissa. Alus liikkuu, sääolosuhteet vaihtelevat, ja apu onnettomuustilanteessa voi olla hyvinkin kaukana. Näitä erityispiirteitä on huomioitava vaaroja tunnistettaessa ja riskejä arvioitaessa.
Opetus ja kasvatus
Kasvatus-, koulutus- ja tutkimusala on merkittävä yhteiskunnan ja työelämän sektori, jossa työskentelee noin 190 000 henkilöä. Kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen järjestäjien rahoitus tulee pääasiassa julkiselta sektorilta. Suurin osa alalla työskentelevistä on kuntien tai kuntayhtymien palveluksessa, mutta järjestäjä voi olla myös yksityisoikeudellinen yhteisö tai yritys. Alalla on yhteensä noin 3 500 päiväkotia ja 3 315 koulua tai oppilaitosta.
Paperiteollisuus
Paperiteollisuuden prosessit ovat pitkällle automatisoituja ja suuri osa työtehtävistä on erilaisia valvontatehtäviä. Työturvallisuuden vaaratilanteita esiintyy erilaisissa poikkeustilanteissa kuten konehäiriöiden selvittämisessä ja huoltotöissä.
Puuteollisuus
Puupölyn työhygieenisiä ohjeraja-arvoja on tiukennettu viime vuosina, mikä asettaa puuteollisuuden työhyvinvoinnin keskeiseksi haasteeksi puupölyaltistuksen torjunnan. Puuteollisuudessa sattuu myös työtapaturmia huomattavasti teollisuuden keskiarvoa enemmän. Työpaikan sisäisen liikenteen järjestelyllä voidaan merkittävästi parantaa työturvallisuutta ja välttää tarpeettomia kuljetuksia ja turhaa liikkumista sekä vähentää materiaalivahinkoja.
Raideliikenne
Raideliikennealan tehtävät liittyvät juna-, metro- ja raitiovaunuliikenteeseen, rataverkoston ylläpitoon, liikenteenohjaukseen ja kalustonhuoltoon.
Rakennusala
Rakennusala jakautuu talonrakentamiseen, maa- ja vesirakentamiseen sekä rakennustuoteteollisuuteen. Haasteita rakentamisen työturvallisuustyöhön tuo suuret massat ja energiat sekä jatkuvasti muuttuva toimintaympäristö. Rakennusalalla on viime vuosikymmeninä ja vuosina tehty menestyksekkäästi työtä työturvallisuuden eteen.
Seurakunta-ala
Seurakunta-alan työhyvinvoinnin vahvuuksia ovat työn mielekkyyden kokeminen, työn hyvä organisointi, vaikutusmahdollisuudet työhön, sosiaalinen pääoma sekä hyvät kehittymismahdollisuudet.
Sähköalat
Sähköalan tehtävät liittyvät energian tuotantoon ja siirtoon, teleliikenteeseen ja sähköasentamiseen.
Teknologia-alat
Teknologia-alojen työpaikat toimivat metallien kaivostoiminnassa ja jalostuksessa, metalliteollisuustuotteiden, koneiden, kulkuneuvojen ja laitteiden valmistuksessa, elektroniikka- ja sähkötuotteiden valmistuksessa sekä laivanrakentamisessa.
Tekstiili- ja kenkäteollisuus
Tekstiili- ja kenkäteollisuudessa keskeisiä työturvallisuus- ja työhyvinvointihaasteita ovat työasennot ja fyysinen ja henkinen kuormittavuus, fysikaaliset ja kemialliset vaaratekijät sekä kiire.
Teollisuus
Teollinen toiminta on osa yhä laajempia arvoketjuja, joissa eri toimialojen yhtiöt ja yritykset nivoutuvat toisiinsa. Keskeinen haaste teollisuudessa on työturvallisuus yhteisillä työpaikoilla ja tilaaja-tuottaja -yhteistyössä.
Viestintäala
Viestintä-alan tehtävät liittyvät sisällöntuotantoon ja kustannustoimintaan, painamiseen ja painamisen tukipalveluihin sekä lehdenjakeluun. Työolot alalla ovat hyvin vaihtelevia.
Viestinvälitys- ja logistiikka-ala
Viestinvälitys- ja logistiikka-alan tehtävät liittyvät tiedon ja tavaroiden kuljetukseen ja varastointiin sekä toimitusketjujen hallintaan, jakeluun, toiminnanohjaukseen ja ostotoimintaan.
Terveydenhuoltoala
- Turvallinen, terveellinen työ ja työympäristö terveydenhuoltoalalla
- Työkuormituksen hallinta
- Monimuotoisuus työyhteisössä
- Haastavat asiakas- ja potilastilanteet
- Toimistotyö, mobiili ja etätyö
- Työsuojelun perusta, vastuut ja yhteistoiminta terveydenhuoltoalalla
- Säteilyä aiheuttava työ
- Työterveyshuolto, työkyvyn hallinta ja varhainen tuki
- Anestesiakaasujen käytön turvallisuus
- Suun terveydenhuollon työperäisiä riskejä