Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Työkuormituksen kokonaisuus näkyväksi

Blogi
Tammikuun myötä monet meistä ovat päättäneet elämäntapamuutoksista tai tehneet muita uuden vuoden lupauksia. Yksi tyypillinen sellainen on Tipaton tammikuu. Myös minulle kuluva kuukausi on T-alkuinen: Työaikatammikuu.

Seija Moilanen

Olen päättänyt, että tässä kuussa kiinnitän erityistä huomiota työaikaani – tarkoituksena ja tavoitteena, että suunnittelen työni siten, että tehtävät on mahdollista tehdä säännöllisessä työajassa. Työelämän todellisuuden huomioon ottaen olen luvannut itselleni myös takaportin: on ihan ok, jos työaika jonakin päivänä vähän venähtää – mutta teen vastaavasti lyhyemmän työpäivän viikon kuluessa. Meillä Työturvallisuuskeskuksessa sovittu työaikajärjestelmä mahdollistaa tämän.

Kimmokkeen omaan T-alkuiseen kuukauteeni sain Twitter-postauksesta. Siinä seuraamani henkilö kertoi törmänneensä Työturvallisuuskeskuksen Työaika ja palautuminen -sivustoon ja erityisesti siellä kerrottuun siitä, miten pitemmät työviikot vaikuttavat sydänterveyteen haitallisesti.

Saattaa olla, että sinäkin mietit tällä hetkellä oman työsi kokonaisuutta. Jos haluat pohtia ohjatusti työkuormitustasi, työn kuormitustekijöitä ja työhön sisältyviä voimavaroja, tule mukaan Työkuormituksen kokonaisuus näkyväksi -verkkokoulutukseen. Koulutus on tarjolla sekä helmi- että maaliskuussa.

Koulutuksen aikana autamme sinua pysähtymään oman tilanteesi äärelle: työkuormitustilanteen tunnistamiseen ja arviointiin sekä asian puheeksi ottamiseen esihenkilön tai työnantajan kanssa. Kerromme myös esimerkkejä siitä, mitä toimenpiteitä voisit esittää työpaikallasi voimavarojen vahvistamiseksi ja mahdollisen haitallisen työkuormituksen poistamiseksi. Lisäksi tarjoamme käyttöösi ketterän välineen, jonka avulla voit seurata omaa työkuormitustasi. Tutustut myös työnantajan, esihenkilön ja työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin työkuormituksen hallintaan liittyvissä asioissa ja saat yleiskuvan siitä, mitä tukea työterveyshuolto voi tarjota työntekijälle.

Työkuormituksen kokonaisuus näkyväksi -koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita työkuormitustilanteen tunnistamisesta ja siitä, miten omaan ja toisten työkuormitukseen voisi vaikuttaa. Koulutuksessa keskitytään erityisesti työn psykososiaaliseen kuormitukseen. Koulutuksen kokonaiskesto on kuusi tuntia – tottakai sisältäen tauotuksen.

Kirjoittaja Seija Moilanen on Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija,
vastuualueinaan työelämän kehittäminen, psykososiaalinen kuormitus,
Työhyvinvointikortti, Kuormitusvaaka ja osaamismerkit.
Lue lisää Moilasen asiantuntijaesittelysivulta.