Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Uusi animaatio vaara-alueella työskentelyn riskeistä

Työturvallisuuskeskus ja Tapaturmavakuutuskeskus ovat tuottaneet yhteistyönä animaation työpaikkojen tapaturmien ennaltaehkäisevään työhön. Animaation tiedot perustuvat suurilta osin TOT 1/19 Työntekijä puristui siltanosturilla siirtämänsä betonielementin ja elementtitelineen väliin -raporttiin. Animaation tavoitteena on lisätä työpaikkojen ymmärrystä vaara-alueella työskentelyn riskeistä.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Uudessa animaatiossa käsitellään tapausta, jossa raskasta taakkaa siirrettiin siltanosturilla.  Tyypillistä onkin, että taakkaa siirrettäessä ja sen läheisyydessä työskenneltäessä ei välttämättä huomioida riittävällä vakavuudella sitä, mitä tapahtuu, jos jokin meneekin pieleen. Jos ollaan suoraan taakan alapuolella tai sen välittömässä läheisyydessä, ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta ehtiä alta pois taakan kaatuessa, heilahtaessa tai pudotessa. Ihminen saattaa myös ensimmäisenä reaktionaan yrittää ottaa kaatuvaa taakkaa vastaan sen sijaan, että yrittäisi hypätä alta pois.

Pääsy vaara-alueelle estettävä

Työnantajan tulee lain mukaan tunnistaa ja aina ensisijaisesti estää työntekijöiden pääsy vaara-alueelle. Liian helposti kuvitellaan, ettei tämä ole mahdollista ja päädytään varoittamaan ja kieltämään. Se ei riitä. Hyvällä ennakkosuunnittelulla vaara-alueelle pääsy pystytään estämään suurimmassa osassa tilanteita.

Vasta, kun pääsyn estäminen ei ole mitenkään ennaltaehkäistävissä, käytetään muita keinoja. Näitä ovat muun muassa liikkeen pysäyttävät järjestelmät, jos vaara-alueelle on päädytty. Vaara-alueen havaitsemista voi lisätä erilaisin merkinnöin, valoin ja äänin. Työntekijöille tulee järjestää koulutusta vaara-alueen tunnistamiseksi ja toimintaohjeet vaara-alueiden läheisyydessä tulee olla selkeät.

Osaatko toimia itse turvallisesti?

Osataanko työpaikallasi tunnistaa vaara-alueet? Oletko koskaan nähnyt tai jopa itse kävellyt esimerkiksi työkoneen läheisyydessä niin, ettei kuljettaja näe sinua? Oletko irrottanut kemikaali- tai höyryletkua ja samalla seisonut liitoksen edessä? Oletko koskaan itse seisonut riippuvan taakan välittömässä läheisyydessä? Entä oletko huoltanut koneita varmistamatta sitä, ettet voi puristua putoavien tai liikkuvien osien väliin? Tai oletko jopa sallinut vaara-alueelle menemisen esimerkiksi aikapaineen vuoksi?

Muita esimerkkejä kuolemaan johtaneista tapaturmista, joissa työntekijä on ollut jostain syystä vaara-alueella, löydät Työpaikkakuolemat.fi-sivustolta.  

Lisätietoja:

Päivi Sarmala, asiantuntija
Työturvallisuuskeskus
040 560 9126
etunimi.sukunimi@ttk.fi

Päivi Sarmala, asiantuntija
Työturvallisuuskeskus
040 560 9126
etunimi.sukunimi@ttk.fi