Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Ystävysty eri puolueiden edustajien kanssa

Blogi
Kun olin lapsi, perheessäni kannettiin vastuuta yhteisistä asioista osallistumalla kuntapolitiikkaan. Lapsen silmissä aikuisten yhteiskunnallinen aktiivisuus vaikutti merkitykselliseltä. Samalla ajattelin, että se ei ole oma tapani rakentaa tätä maailmaa. Muistan sanoneeni, että minusta ei tule koskaan kuntapoliitikkoa.

Vuosien kuluttua perheemme muutti uudelle paikkakunnalle Lietoon. Uusi kotikunta, muuttunut elämäntilanne ja saamani kannustus vaikuttivat siihen, että lopulta minäkin lähdin mukaan kuntapolitiikkaan.

Tullessani valituksi kunnanvaltuustoon sain puolisoni sukulaismieheltä neuvon, johon olen palannut pitkin matkaa. ”Ystävysty eri puolueiden edustajien kanssa.” Sukulaisemme opetti, että kuntapolitiikassa ei saa mitään aikaiseksi ilman yhteistyötä. Erityisen arvokasta on tutustua sellaisiin ihmisiin ja ajatuksiin, joita ei entuudestaan tunne ja jotka tuntuvat itsestä vierailta. 

Tämä oli viisas neuvo. Vaikka myöhemmin luovuin kuntapolitiikasta, vuodet kunnan luottamustehtävissä olivat todellinen elämän korkeakoulu. Opin, miten ihmisille tuotetaan arkisia palveluita, millaista on hyvä hallinto ja miten kokouksissa toimitaan. Mutta ennen kaikkea opin yhteistyön arvon.

Kuntavaalit käydään pian. Tahdon kiittää kaikkia ehdokkaita siitä, että olette antaneet aikaanne ja osaamistanne asettuessanne ehdolle. Aina se ei ole helppoa ja huolestuneena olen seurannut, kuinka huonoa käytöstä ehdokkaaksi ryhtyneet ja luottamushenkilöiksi valitut joutuvat joskus sietämään.

Nuorena kuntavaaliehdokkaana saamani neuvo tuntuu entistä ajankohtaisemmalta. Se koskee meitä kaikkia, olipa yhteisömme ja taustamme mikä tahansa. Ystävysty eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa! Sillä hyvät asiat tapahtuvat vain yhdessä tehden ja vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Mari Leppänen
Turun arkkihiippakunnan piispa

Kuva: 
Kirkon kuvapankki / Jussi Vierimaa