Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Uusi sovellus: Työturvallisuustutka – jokaisen työpaikan perustyökalu työturvallisuustyöhön

Työturvallisuustutka on sovellus, joka tukee työturvallisuus- ja terveysriskien arviointia työpaikalla. Työturvallisuustutkalla voi tunnistaa työn vaara- ja kuormitustekijät, arvioida riskien suuruuden, määrittää toimenpiteet ja arvioida jäljelle jäävät riskit. Maksuton sovellus palvelee eri alojen pieniä ja keskisuuria työpaikkoja.

Kuva: Mikael Ahlfors

Työturvallisuuden johtaminen on ratkaisujen etsimistä tunnistettuihin työturvallisuusriskeihin. Vuoropuhelu johdon ja käytännön työolot tuntevien työntekijöiden kesken on perusta tulokselliselle työturvallisuustyölle.

Työturvallisuustutka sujuvoittaa yhteistyötä ja varmistaa, että työntekijä tunnistaa työn vaarat ja riskit. Sovelluksen avulla arvioidaan, millainen vaikutus työturvallisuusriskiä alentavilla toimenpiteillä on riskin toteutumisen todennäköisyyteen ja seurauksiin.

Lähtökohtana sovelluksen kehitystyössä on ollut, että käyttäjä voi hyödyntää kertynyttä tilannetietoa monipuolisesti. Työturvallisuustutkan yhteenvetoa ja vaaratilannekuvauksia voi suoraan hyödyntää esimerkiksi perehdyttämisessä ja työterveysyhteistyössä.

Työturvallisuustutkan vaara- ja kuormitustekijät pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön Riskien arviointi työpaikalla -työkirjan tarkistuslistoihin. Käyttäjä voi lisätä tarpeen mukaan myös uusia vaara- ja kuormitustekijöitä, jotka kuvaavat omaa työpaikkaa.

– Sovelluksen kehitystyötä on tehty lukuisten asiakkaiden ja aluehallintoviraston asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä. Vielä viime metreillä kehittäjäjoukko testasi ja kommentoi sovellusta. Iso kiitos palautteista heille. Sovellus kehittyy käyttäjäkokemusten pohjalta, lupaavat asiantuntija Pasi Paukkonen ja kehittämispäällikkö Jarna Savolainen Työturvallisuuskeskuksesta.

Lue lisää ja ota käyttöön Työturvallisuustutka: ttk.fi/tyoturvallisuustutka

Lisätietoja:

Pasi Paukkonen, asiantuntija
Työturvallisuuskeskus
pasi.paukkonen@ttk.fi
puhelin 050 911 1202