Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Uusi tuotantokausi, uusin toimintatavoin

Blogi
Kesä alkaa olla lopuillaan ja lomailijat palaavat työn äärelle. Jotkut jatkavat mökkielämää etätöitä tehden, toiset palaavat urbaanimpaan kotiympäristöön, monet myös varsinaiselle työpaikalle. Osa valitsee työympäristönsä itse. Jotkut suunnittelevat etä-lähityökäytännöt tiimin kanssa yhdessä. Joillakin työpaikoilla etätyötä ei saa tai ei ole mahdollista tehdä lainkaan tai mahdollisuus on hyvin rajoitettu.

Jos saman organisaation sisällä työntekijät ovat hyvin erilaisessa asemassa etätyömahdollisuuksien näkökulmasta, voi kateus nakertaa työilmapiiriä. Korona-aikana kun yhä useampi on saanut tutustua uuteen tapaan työskennellä ja voinut todentaa siitä saadut hyödyt.

Etätyömahdollisuutta luonnollisesti määrittää ensisijaisesti työtehtävä. Monia tehtäviä ei voi tehdä etänä, mutta useissa työtehtävissä on vaiheita tai osa-alueita, jotka voi vallan mainiosti tehdä kotona tai vaikkapa kesämökillä esimerkiksi oman työn suunnittelu, arviointi ja monet hallinnolliset, tarkkuutta ja keskittymistä edellyttävät tehtävät. Hyvät virtuaalikokoustamisen välineet ja käytännöt mahdollistavat etäpalaverien ja kehityskeskusteluidenkin toteuttamisen sujuvasti. Työtä voidaan organisoida myös uudelleen tiimien ja työparien osalta niin, että huolehditaan siitä, että kukin vuorollaan voi olla etänä, kunhan lähityöt ja niihin liittyvät tehtävät sujuvat kitkatta.

On tärkeää, että etätyöhön liittyvät periaatteet ja käytännöt ovat selkeät, ymmärrettävät, mietitty yhdessä ja käsitelty yhteistoiminnassa. Hyvät käytännöt edistävät työn tuloksellisuutta ja henkilöstön hyvinvointia sekä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Toimintaohjeet tulee perehdyttää kaikille ja niiden noudattamista edellytetään jokaiselta.

Nyt on hyvä hetki uudistaa vanhoja toimintatapoja nykyarkeen sopiviksi. Työpaikalla kannattaa pohtia etätyön hyödyt ja haitat, uhkat ja mahdollisuudet sekä tutustua muiden organisaatioiden onnistuneisiin ratkaisuihin.

Menin eilen pitkän etätyöskentelyjakson ja loman jälkeen toimistolle. Oli kiinnostavaa nähdä uudet toimitilat ja hyödyllistä ja inspiroivaa kokoustaa vaihteeksi kasvotusten. Maittava lounas työkavereiden kanssa tuntui myös juhlavalta. Parasta oli kuitenkin työkaverin lämmin halaus ja sydämellinen toivotus: ihanaa nähdä sinua!

Näin onnistut etätyössä

Jos työpaikallasi ei vielä ole etätyökäytäntöä tai et ole sen piirissä, toimi näin:

Pohdittavaksi yhdessä