Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Hyvinvointialueiden valmistelut käynnissä – miten työsuojelun yhteistoiminta järjestetään?

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kokonaisuudessaan hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Hyvinvointialueille muodostuu omat työsuojelurakenteet ja -toiminnot. Tällä on vaikutusta myös kuntiin jääviin työsuojelun yhteistoimintaorganisaatioihin.
Kunnat ja hyvinvointialueet

Muutosvalmistelussa on tärkeää huomioida työsuojelun yhteistoimintaorganisaation rakentaminen uuteen organisaatioon. Työsuojeluorganisaation perustaminen ja työsuojeluperiaatteiden määritys on osa hyvinvointialueiden toiminnan ja hallinnon järjestämisen valmistelua.

Työsuojelun yhteistoimintaorganisaation jäsenten valinta perustuu lakiin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta sekä kunnallisen alan työsuojelun yhteistoimintasopimukseen. Työturvallisuuskeskuksen kuntien ja hyvinvointialueiden toimialaryhmä on laatinut valintaohjeen toimikaudelle 1.1.2022 – 31.12.2025, joka sisältää käytännön ohjeet työsuojeluvaalien järjestämisestä.

Hyvinvointialueilla tulee olla työsuojelun yhteistoiminta järjestettynä mahdollisimman pian 1.1.2023 jälkeen. Muutoksen tukemiseksi Työturvallisuuskeskuksen kuntien ja hyvinvointialueiden toimialaryhmä on laatinut video-ohjeistuksen, joka täydentää vaaliohjeita.

Lisätietoja