Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Kemikaaliturvallisuus työpaikalla – perusasiat kuntoon!

Blogi
Aurinkoinen sää tuo mieleen mukavia odotuksia, mutta voi myös paljastaa muitakin epämieluisia yllätyksiä kuin likaiset ikkunat. Nurkkiin on saattanut päästä kertymään erilaisia kemikaalihankintoja, eikä niitä ole viety kemikaaliluetteloon, työohjeisiin, saati että käyttöturvallisuustiedotteet löytyisivät sieltä mistä pitää. Kaaos, ainakin pienessä mittakaavassa, on valmis.
Kuva Käyttöturvallisuustiedote hyötykäytöön -animaatiosta

Kemiallisten altisteiden ja kemikaalihallinnan osalta viimeiset vuodet ovat olleet haastavia; lainsäädäntöä, aineluetteloita, muuttuneita merkintöjä ja haitalliseksi tunnettujen pitoisuuksien raja-arvoja(siirryt toiseen palveluun) on pitänyt seurata tarkasti. Myös erilaisia altistavia ammatteja ja
työmenetelmiä on päätynyt muun muassa syöpäsairauden vaaraa(siirryt toiseen palveluun) aiheuttavien listalle. Kemialliset altisteet työpaikalla lisäävätkin työkuormaa niiden hallinnan osalta melkoisesti.

Me jokainen tiedämme, ettei tulvan pysäyttäminen vesiputouksen alta onnistu; se on paljon helpompaa alkulähteillä – sama pätee kemiallisiin altisteisiin. Ensisijaisen tärkeää on tietenkin altistuksen ennaltaehkäiseminen ja poistaminen sekä vaarojen pienentäminen. Kun pääsee hyvään alkuun, voi keskittyä kemikaaliturvallisuuteen pitkällä aikajänteellä ja
lähteä pohtimaan vaikutuskeinoja aina teknisistä ratkaisuista ja korvaamisesta alkaen. Usein näitä vaihtoehtoja jo löytyykin, mutta ei aina.

Siksi kemikaalihallinnan perustyö on tehtävä hyvin heti alusta alkaen. Kannattaakin pysähtyä hetkeksi ja tehdä pieni aloituskartoitus, vaikka seuraavan listan mukaan:

Listassa oli vain osa asioista, joten tekemistä, tarkistamista, seurattavaa ja ylläpitämistä riittää, mutta se on välttämätöntä tapaturmien, terveyshaittojen ja ammattitautien torjumiseksi.

Monen työpaikan resurssit ovat rajallisia ja tiedon löytäminen voi olla vaikeaa, osaamistakaan ei aina ole.

Työturvallisuuskeskuksen kemianteollisuuden työalatoimikunta on tuottanut työpaikkojen avuksi Kemikaaliturvallisuus työpaikalla -animaatiot (Hyvä kemikaalien hankintakäytäntö, Käyttöturvallisuustiedote hyötykäyttöön ja Kemiallisten tekijöiden riskinhallinta) sekä Kemikaaliturvallisuus työpaikalla -oppaan.

Koulutusta aiheesta

Nyt siis perusasiat kuntoon, askel kerrallaan!

Kirjoittaja