Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Perehdytä nuori turvalliseen työhön – vältä silmätapaturmat

Blogi
Silmätapaturmat ovat kolmanneksi yleisin tapaturmatyyppi nuorilla työntekijöillä. Perehdyttäminen on tärkeää nuorten työntekijöiden työtapaturmien ennaltaehkäisyssä.

Alle 25-vuotiaille nuorille sattuvat työtapaturmat aiheuttavat eniten käsi- ja jalkavammoja. Kolmanneksi yleisin tapaturmatyyppi on silmätapaturmat.

Vaaratilanteiden ennaltaehkäisy edellyttää työympäristön jatkuvaa havainnointia. Jos nuori havaitsee suojavarustuksessa puutteita, hänen tulisi ilmoittaa asiasta työnantajalle, joka vastaa asianmukaisen varustuksen hankinnasta. Perehdytyksessä tulee kiinnittää asiaan huomiota.

Nuori työntekijä tulisi perehdyttää suojavarusteiden käyttöön. Silmätapaturmia voi sattua nuorille työntekijöille esimerkiksi työskenneltäessä pensassaksilla tai ruohoa leikatessa roskan mennessä silmään. Yleinen syy silmätapaturmaan on suojalasien puuttuminen tai vääränlaiset suojalasit.

Ensimmäisissä työpaikoissaan nuoren tulee saada oikea kuva turvallisuuskulttuurista. Perehdyttäminen ja työnopastus sisältävät myös hiljaisen tiedon välittämistä.

Linkkejä

Kirjoittajat

tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho, Tapaturmavakuutuskeskus