Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Perehdytä nuori turvalliseen työhön – vältä selkävaivat

Blogi
Selkätapaturmat ovat neljänneksi yleisin tapaturmatyyppi nuorilla työntekijöillä. Turvallisiin työtapoihin perehdyttäminen on tärkeää nuorten työntekijöiden työtapaturmien ennaltaehkäisyssä.

Eniten nuorille työntekijöille aiheutuu työtapaturmista vammoja käsiin, jalkoihin ja silmiin. Selkävammat ovat neljänneksi yleisin tapaturmatyyppi alle 25-vuotiailla työntekijöillä.

Erilaisten taakkojen nostot ja siirrot ovat useimmiten nuorten työntekijöiden selkävammojen taustalla. Perehdytyksessä tulee kiinnittää huomiota taakkojen oikeanlaiseen nosto- ja siirtotekniikkaan ja opastaa apuvälineiden käyttöön. 

Myös nuori työntekijä tulee perehdyttää ergonomisiin työskentelyasentoihin, joilla ennaltaehkäistään selkävaivoja. Esimerkiksi pienten lasten kanssa työskenneltäessä voidaan selkää rasittavia huonoja työasentoja välttää käyttämällä pukemispenkkiä.

Ensimmäisissä työpaikoissaan nuoren tulee saada oikea kuva turvallisuuskulttuurista. Perehdyttäminen ja työnopastus sisältävät myös hiljaisen tiedon välittämistä.

Linkit

Kirjoittajat

tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho, Tapaturmavakuutuskeskus