Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Uudessa podcastissa keskustellaan maatalousalan työturvallisuudesta

Työturvallisuuskeskus ja Luonnonvarakeskus ovat julkaisseet podcast-sarjan maatalousalan työturvallisuudesta. Luonnonvarakeskuksen tutkija Tiina Mattilan vetämissä jaksoissa keskustellaan maa- ja puutarhatilojen työturvallisuudesta, kuormitustekijöistä ja niiden hallinnasta sekä alan vetovoimaisuudesta.

”Työ maatalous- ja puutarha-alalla on monipuolista ja kiehtovaa ja on kehittynyt hurjasti. Se on työtä, jota tehdään sekä eläinten, ihmisten että robottien kanssa ja vaihtelevissa luonnonoloissa”, sanoo Tiina Mattila. Hän myös muistuttaa, että työturvallisuuden ylläpito on jatkuva prosessi, joka vaatii ammattitaitoa, kykyä tunnistaa mahdollisuudet ja tarttua niihin sekä taitoa tehdä yhteistyötä.

”Maatila on tilastojen valossa yksi vaarallisimmista työpaikoista, mutta podcastissa haastateltujen lomittajien mukaan heillä on kuitenkin maailman paras työ. Työnantajana kun huolehdimme työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä, varmistamme samalla, että maatiloilla riittää motivoituneita ja sitoutuneita työntekijöitä myös tulevaisuudessa”, muistuttaa Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Päivi Sarmala.

”Tukea ja materiaalia työturvallisuusasioiden kuntoon saattamiseksi löytyy maatalouden neuvontapalveluiden lisäksi esimerkiksi Työturvallisuuskeskuksen maatalousalojen toimialasivulta(siirryt toiseen palveluun)”, Päivi vinkkaa.

Jakso 1. Maatalousyrittäjän työsuojeluvastuut

Miten maatalous- ja puutarha-alan yritysten työturvallisuutta rakennetaan? Mitä velvoitteita siihen liittyy erityisesti silloin kun tilalle palkataan ulkopuolista työvoimaa? Tiina Mattilan haastateltavana erityisasiantuntija Päivi Sarmala Työturvallisuuskeskuksesta.

Jakso 2. Kevennä fyysistä kuormitusta puutarhatyössä

Puutarhatöissä on edelleen paljon käsityövaiheita. Mitkä ovat tyypillisiä kuormitustekijöitä puutarha-alan töissä ja miten niitä hallitaan? Tiina Mattilan haastateltavana erikoistutkija Veli-Matti Tuure Työtehoseurasta.

Jakso 3. Maatalouslomittajan turvallinen työpäivä

Millaista on olla työntekijänä maatalousalalla, ja millainen maatila on ihanteellinen työpaikka? Tutkija Tiina Mattilan haastateltavana maatalouslomittajat Teresie Lehtikangas ja Jouki Tchaous.

Podcastien toteutuksesta vastasivat Luonnonvarakeskus ja Työturvallisuuskeskus. Yhteistyössä oli mukana Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin, Pohjois-Karjalan maaseutupalvelut, Liperin kunta sekä Vihanneksista voimaa viljelyyn -hanke.

Podcast on kuunneltavissa maksutta SoundCloudissa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja Spotifyssa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sekä Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilla(siirryt toiseen palveluun).

Lisätietoa

Tiina Mattila, tutkija
Luonnonvarakeskus
P. 02 9532 6358
tiina.mattila@luke.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Päivi Sarmala, erityisasiantuntija
Työturvallisuuskeskus
P. 040 560 9126
paivi.sarmala@ttk.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)