Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Käytännön menetelmiä työturvallisuuden kehittämiseen

Blogi
Työpaikalla me kannamme mukanamme sitä historiaa, jolla meitä on kasvatettu. Ja usein reagoimme tuhansien tekemiemme toistojen tavalla. Aina se ei ole vastuullista, eikä välttämättä kovin rakentavaakaan. Taidot tehdä yhteistyötä toisten kanssa ovat yksi merkittävimmistä asioista, joilla voi laskea tai nostaa lentoon työpaikan tuottavuutta. 
Kuva: Mikael Ahlfors

Harvemmin tulee vastaan sellaisia työpäiviä, etteikö omasta työstä keksisi jotakin parannettavaa. Vielä harvinaisempaa on löytää työpaikkoja, jossa nämä arjen pulmat syötäisiin yhdessä lounaaksi tai välipalaksi. Nimittäin jos on jo kiire, niin harvoin sen työn kehittäminenkään ehtii työlistalle, mutta selän takana purnaamiselle löytyy aina jostain aika ja paikka. Negatiivinen kierre alkaa olla valmis niin tuottavuuden kuin työhyvinvoinninkin kannalta. 

Esihenkilöltä tarvitaan taitoa osata ohjata näiden työpaikan Mattien ja Maijojen yhdessä tekemistä. Harmillisen usein huomaan esihenkilöiden jäävän täysin vaille niitä käytännön työkaluja, joilla he voisivat ohjata ihmiset yhdessä ratkomaan arjessa esiin tulevia ongelmia. Toisinaan intran kätköistä löytyy hienoja kuvauksia, mutta toteutus jää sattumanvaraiseksi, jos ihmisten toimintaa ei tueta tarpeiden vaatimalla tavalla. 

Tutkimusten mukaan yksi merkittävimmistä työhyvinvointiin vaikuttavista asioita on se, kuinka hyviksi ihmiset kokevat omat vaikutusmahdollisuutensa työhönsä. Tämän kokemuksen kasvattaminen olisi kokeilemisen arvoinen tuottavuusloikka, jollaista toivoisin suomalaisessa työelämässä näkeväni vielä nykyistäkin enemmän. Käytännön menetelmiä ja työkaluja harjoitellaan seuraavan kerran Tampereella työturvallisuuden kehittämisen menetelmät -kurssilla. Miten teillä osataan asiassa toimia?

Lisätietoa