Pölyt pois yhteistyöllä – Vähennä jauhopölyä leipomossa
- Julkaisija:
- Työturvallisuuskeskus ja Työterveyslaitos
- Sisältö:
- Arto Säämänen, Riikka Ruotsala, Päivi Piispanen, Tomi Kanerva
- Julkaisuvuosi:
- 2012
- ISBN (painettu):
- 978-951-810-477-6
- Toimialat:
- Elintarvikeala
- Julkaisumuodot:
- Painotuote PDF-julkaisu
- Kielet:
- Suomi
Pölyt pois yhteistyöllä – Vähennä jauhopölyä leipomossa -opas esittelee leipomoiden omatoimiseen kehittämiseen tarkoitetun Pölyt pois! -menetelmän. Menetelmän tarkoituksena on tukea jauhopölytilanteen arviointia, ratkaisujen kehittämistä ja arviointia sekä jauhopölytilanteen seurantaa.
Työn kehittäminen edellyttää pysähtymään jauhopölyongelman ääreen, keskustelemaan jauhopölytilanteesta, löytämään pölyn syntymiseen vaikuttavat tekijät ja kehittämään omaan leipomoon soveltuvia ratkaisuja.
Pölytutka-julisteen avulla on käynnistetään yhteinen keskustelu jauhopölytilanteesta ja arvioidaan jauhopölyn hallinnan tasoa: missä meidän leipomossamme pölyää, kuinka paljon ja miksi. Pölytutka on jaettu kahdeksaan sektoriin pölyisimpien työvaiheiden mukaisesti.
Pölytutkan jokaiseen sektoriin liittyy Pölyt pois! -kortti. Korttien avulla käydään läpi jauhopölytilannetta: mitkä asiat ovat kunnossa ja mitkä vaativat kehittämistä.
Arviointikorteilla arvioidaan kehitettyjä ratkaisuja, niiden resurssointia ja ratkaisujen vaatimia laajempia toimenpiteitä kuten uusia välineitä, työnjakoa tai koulutuksia.

Liittyvät julkaisut
PDF-julkaisu: Jauhot elintarviketyössä
Tietoa erilaisista jauhoista ja siitä, miten jauhopölylle altistumista voidaan vähentää elintarviketeollisuuden eri työympäristöissä.