Turvallinen, terveellinen työ ja työympäristö terveydenhuoltoalalla
Työturvallisuuslaissa on säädetty työn ja työympäristön suunnittelusta. Työympäristöllä tarkoitetaan työpaikan fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia olosuhteita. Hyvä työympäristö tukee työntekijöiden turvallista ja terveellistä työtä sekä edistää työhyvinvointia. Työtilat on suunniteltu ja toteutettu niin, että työntekijät voivat työskennellä ja liikkua turvallisesti. Töiden suunnittelussa ja mitoituksessa huomioidaan työntekijöiden fyysiset ja henkiset edellytykset. Uusien työpaikkojen suunnittelussa ja rakentamisessa sekä vanhojen tilojen kunnostuksessa on tärkeää huomioida tilojen käyttötarkoitus ja muunneltavuus.
Terveydenhuoltoalalla työympäristön suunnittelussa otetaan huomioon työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät näkökohdat niin fyysiset kuin henkiset edellytykset.
- riittävästi tilaa asiakas-/potilassiirtoihin
- riittävästi tilaa apuvälineiden käyttöön
- apuvälineiden säilytys helposti saatavassa paikassa
- rauhalliset tilat keskittymistä vaativiin tehtäviin (kirjaaminen, lääkkeiden jakaminen)
- taukotilat palautumiseen
Työpaikan turvallisuuskulttuurilla on merkitystä turvallisiin toimintatapoihin. Hyvä turvallisuuskulttuuri vaatii ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ja se johtaa työtapaturmien ennaltaehkäisyyn. Turvallisuuskulttuuri pitää sisällään turvallisuusjohtamisen, osaamisen, työilmapiirin sekä työntelkijöiden arvot ja asenteet. Turvallisuusjohtamisella pystytään vaikuttamaan työntekijöiden asenteeseen.
Bradleyn käyrä havainnollistaa työtapaturmien ja turvallisuuskulttuurin välistä yhteyttä. Mitä paremmin työntekijät tunnistavat omien asenteiden vaikutuksen työtapaturmiin sitä paremmaksi kehittyy työyhteisön turvallisuus.