Työkuormituksen hallinta
Terveydenhuollossa on erilaisia sekä voimavara- että kuormitustekijöitä. Omien voimavarojen vaaliminen ja vahvistaminen auttaa selviytymään arjessa ja lisää myönteistä suhtautumista itseensä, kohtaamaan elämän haasteita ja kuormittavia tilanteita.
Kuormituksen hallinnassa huomioidaan sekä fyysinen työympäristö että psykososiaaliset kuormitustekijät eli työn sisältöön, työn järjestelyihin ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyvät tekijät. Kokonaisvaltainen ergonomia on työn ja toimintaympäristön ennakoivaa suunnittelua ja kokonaisvaltaista kehittämistä, jossa huomioidaan fyysinen, kognitiivinen ja organisatorinen ergonomia.
- Fyysinen ergonomia tukee kehon toimintaa ja työn sujuvuutta fyysisen työskentelyn ja toimintakyvyn näkökulmasta, esimerkiksi voimaa, toistoja ja istumista vaativissa tehtävissä.
- Kognitiivinen ergonomia sen sijaan tukee työtehtäviä, joissa käytetään, jaetaan, työstetään ja tuotetaan tietoa erilaisissa työtilanteissa ja työskennellään keskittyen, oppien ja ajatellen.
- Organisatorinen ergonomia keskittyy organisaatiotason ratkaisuihin, jotka koskevat työprosesseja ja työyhteisötason järjestelyjä. Henkilömitoituksen, työn tauotuksen ja työajan suunnittelussa on kyse organisatorisesta ergonomiasta.