Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Ketään ei jätetä yksin – kolme näkökulmaa, jotka somehäirinnästä on hyvä ymmärtää

Blogi
Työturvallisuuskeskus osallistui Hyvin sanottu -keskustelufestivaaleille 30.9. Hämeenlinnassa. Somehäirintä työssä -keskustelun tavoitteena oli syventää ymmärrystä sosiaalisen median vaaroista työssä, lisätä rohkeutta osallistua keskusteluihin ja vahvistaa kokemusta siitä, että kaikkien äänellä on merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa.
Kuva: Mikael Ahlfors

Kokosimme TOP 3 -näkökulmaa, jotka puhututtivat kutsuttuja keskustelijoita ja yleisöä. Mitä somehäirinnästä työssä on hyvä ymmärtää?

  1. Sekä yleistä tietoisuutta some-vaaroista työssä että työpaikan toimintamalleista ennaltaehkäistä vaaroja on tarpeen vahvistaa. Paksunahkaisuus-sankariuden sijaan toimia tarvitaan työyhteisön ja organisaation tasolle! Esimerkiksi koulutus ilmiöstä, kriisiviestinnän toimintamallit, riskikohtaamisten tunnistus, työterveyden tuki tai hetipurku-toimintamallit on hyvä käydä läpi jokaisessa työpaikassa, jossa tehdään julkista työtä.
  2. Työntekijällä pitää olla turvallinen olo työssä, ja tieto siitä, ettei ole somehäirinnän tai maalittamisen kanssa yksin. Turvallista tilaa lisää se, että ylin johto on tunnistanut somehäirinnän riskit, rakentanut yhteistoiminnallisesti toimintamalleja ennakoivasti ja puuttuu häirintätilanteisiin riittävällä nopeudella.
  3. Tärkeää on, että esihenkilö on tilanteessa kuin tilanteessa työntekijän puolella. Häiritty voidaan ottaa selvitysprosessiin hänelle itselleen sopivilla tavoilla häntä liikaa kuormittamatta mukaan. Tärkeintä on siitä huolehtiminen, että häiritty ei jää yksin. Selvitetään, mistä tilanne nousee, ja puututaan tilanteen kulkuun rivakasti. Ketään ei jätetä yksin -johtaminen on ensiarvoista.

Keskustelua johdatti Erätauko-menetelmän taitaja Lasse Hakala Hämeenlinnan kaupungista. Menetelmän pelisäännöt loivat turvallisen tilan keskustella.

  1. Kuuntele toisia, älä keskeytä tai käynnistä sivukeskusteluja.
  2. Liity toisten puheeseen ja käytä arkikieltä.
  3. Kerro omasta kokemuksesta.
  4. Puhuttele muita suoraan ja kysy heidän näkemyksiään.
  5. Ole läsnä ja kunnioita toisia sekä luottamuksen ilmapiiriä.
  6. Etsi ja kokoa. Työstä rohkeasti esiin tulevia ristiriitoja ja etsi piiloon jääneitä asioita.

Keskustelijat olivat:

Aiheesta lisää:

Somehäirintä ja maalittaminen työssä – Työturvallisuuskeskus (siirryt toiseen palveluun)

Tältä näytti Suomen ensimmäinen keskustelufestivaali: Hämeenlinnassa keskusteltiin toivosta, kuolemasta, politiikan tabuista ja koirien älystä (yle.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Erätauko – Jotta Suomesta tulisi maailman parhaiten keskusteleva kansa (eratauko.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Kirjoittajat