Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Valoa varhaiskasvatuksen arjessa

Blogi
Kiitos varhaiskasvatuksen ammattilaiset!  Pyysimme #VakanSujuvaArki-hankkeessa tammikuussa teitä kertomaan, kuinka olette arjen pienin ja suurin teoin rakentaneet hyvää työilmapiiriä ja löytäneet ratkaisuja kuormittumisen hallintaan.

Halusimme löytää työyhteisöjä, joissa arki sujuu ja joissa on yhdessä löydetty ratkaisuja.  

Varovainen toiveemme oli, että toivottavasti edes muutamista työpaikoista jaksetaan ja ehditään vastata kyselyymme. Hanketyöryhmämme oli iloisesti yllättynyt vastaajamäärästä: 122:sta eri työyhteisöstä vastattiin meidän kyselyymme! Vastausten maalaama arki ilahdutti myös, sillä vastausten myötä varhaiskasvatuksen arki näyttäytyy valoisampana kuin mitä tiedossamme olevat selvitykset ja mediassa käyty keskustelu antavat ymmärtää. 

Vastauksissa toitte esille yhteistyön, toisten auttamisen, huumorin, työn pedagogisen suunnittelun, joustavuuden ja työvuorosuunnittelun hyviä käytäntöjä. Niissä korostui ratkaisukeskeinen ote työssä ja työolosuhteissa havaittuihin haasteisiin. Tämä on myös se näkökulma, jota hankkeessamme haluamme vahvistaa. Parhaita asiantuntijoita kehittämään näitä ratkaisuja ovat varhaiskasvatuksen ammattilaiset itse.  

#VakanSujuvaArki –somekampanja jatkuu Työturvallisuuskeskuksen kanavissa maaliskuussa, jolloin teemme nostoja kyselyssä esille tulleista hyviksi koetuista käytänteistä. Kampanja huipentuu 16.5. pidettävään maksuttomaan webinaariin, jossa kuullaan lisää hyvistä arjen käytänteistä. 

Työturvallisuuskeskuksen hankkeen tavoitteena on nostaa esille ja jakaa hyväksi havaittuja käytänteitä kaikkien varhaiskasvatuksen työpaikkojen ulottuville. Tärkeä ja vaativa työ varhaiskasvatuksessa tarvitsee ratkaisuja työn kuormituksen hallintaan ja myönteisen työilmapiirin ylläpitämiseen. Tehdään yhdessä #VakanSujuvaArki! 

Hanketyöryhmä: 

Tuula Haavasoja,  Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL/Julkisen alan unioni JAU 
Virve Aho,  Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super/SoTe 
Eva Siitonen, Tehy 
Marjaana Walldén, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT 
Eija Meripaasi, Sivistyönantajat Sivista 
Anne Rytilahti, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry 
Liisa Lattu, Opetusalan ammattijärjestö OAJ 
Satu Haapakoski, Keva 
Tuuli Vattulainen, Työturvallisuuskeskus 
Sari Aksberg, Työturvallisuuskeskus 

Kirjoittaja