Valoa varhaiskasvatuksen arjessa
Halusimme löytää työyhteisöjä, joissa arki sujuu ja joissa on yhdessä löydetty ratkaisuja.
Varovainen toiveemme oli, että toivottavasti edes muutamista työpaikoista jaksetaan ja ehditään vastata kyselyymme. Hanketyöryhmämme oli iloisesti yllättynyt vastaajamäärästä: 122:sta eri työyhteisöstä vastattiin meidän kyselyymme! Vastausten maalaama arki ilahdutti myös, sillä vastausten myötä varhaiskasvatuksen arki näyttäytyy valoisampana kuin mitä tiedossamme olevat selvitykset ja mediassa käyty keskustelu antavat ymmärtää.
Vastauksissa toitte esille yhteistyön, toisten auttamisen, huumorin, työn pedagogisen suunnittelun, joustavuuden ja työvuorosuunnittelun hyviä käytäntöjä. Niissä korostui ratkaisukeskeinen ote työssä ja työolosuhteissa havaittuihin haasteisiin. Tämä on myös se näkökulma, jota hankkeessamme haluamme vahvistaa. Parhaita asiantuntijoita kehittämään näitä ratkaisuja ovat varhaiskasvatuksen ammattilaiset itse.
#VakanSujuvaArki –somekampanja jatkuu Työturvallisuuskeskuksen kanavissa maaliskuussa, jolloin teemme nostoja kyselyssä esille tulleista hyviksi koetuista käytänteistä. Kampanja huipentuu 16.5. pidettävään maksuttomaan webinaariin, jossa kuullaan lisää hyvistä arjen käytänteistä.
Työturvallisuuskeskuksen hankkeen tavoitteena on nostaa esille ja jakaa hyväksi havaittuja käytänteitä kaikkien varhaiskasvatuksen työpaikkojen ulottuville. Tärkeä ja vaativa työ varhaiskasvatuksessa tarvitsee ratkaisuja työn kuormituksen hallintaan ja myönteisen työilmapiirin ylläpitämiseen. Tehdään yhdessä #VakanSujuvaArki!
Hanketyöryhmä:
Tuula Haavasoja, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL/Julkisen alan unioni JAU
Virve Aho, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super/SoTe
Eva Siitonen, Tehy
Marjaana Walldén, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Eija Meripaasi, Sivistyönantajat Sivista
Anne Rytilahti, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Liisa Lattu, Opetusalan ammattijärjestö OAJ
Satu Haapakoski, Keva
Tuuli Vattulainen, Työturvallisuuskeskus
Sari Aksberg, Työturvallisuuskeskus