Siirry sisältöön
Etusivu
Työturvallisuuskeskus

Varhaiskasvatuksen sujuva arki – uusi opas auttaa työyhteisöjä kuormituksen keventämisessä

Varhaiskasvatuksen työn arki sujuu, kun työtä, työympäristöä ja työolosuhteita kehitetään yhdessä. Työturvallisuuskeskuksen uusi digijulkaisu Varhaiskasvatuksen sujuva arki sisältää tietoa ja ratkaisuja varhaiskasvatuksen työpaikoille arjen kuormituksen hallintaan.
Kuva: Eve Sillanpää

Toimiva työyhteisö ja työhyvinvoinnin tavoitteellinen johtaminen ovat myös varhaiskasvatuksen työpaikoilla keskeiset avaimet kuormituksen hallintaan. Osaamisen kehittäminen ja työkyvyn ylläpito ovat myös vahvasti kytköksissä työssä jaksamiseen. 

Lasten kanssa tehtävän työn merkityksellisyys ja välitön palkitsevuus ovat tärkeitä voimavaratekijöitä varhaiskasvatuksen työntekijöille. Hyvinvoiva varhaiskasvatuksen työyhteisö on myös lasten etu.

Digijulkaisussa hyödynnettiin varhaiskasvatuksen työyhteisöille suunnattua Työturvallisuuskeskuksen kyselyä. Kyselyyn tuli vastauksia 122:sta eri työyhteisöstä.

– Halusimme löytää työyhteisöjä, joissa arki sujuu ja joissa on yhdessä löydetty keinoja kuormituksen vähentämiseen ja hyvän työilmapiirin ylläpitämiseen, kertoo Työturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Sari Aksberg.

Esille nousivat yhteistyön, toisten auttamisen, huumorin, työn pedagogisen suunnittelun, joustavuuden ja työvuorosuunnittelun hyviä käytäntöjä.

– Kyselyyn saamiemme vastausten maalaama arki ilahdutti, sillä vastausten myötä varhaiskasvatuksen arki näyttäytyy valoisampana kuin mitä tiedossamme olevat selvitykset ja mediassa käyty keskustelu antavat ymmärtää, sanoo Aksberg.

Vastauksissa korostui ratkaisukeskeinen ote työssä ja työolosuhteissa havaittuihin haasteisiin. Tätä näkökulmaa myös digijulkaisu tuo esille.

– Parhaita asiantuntijoita kehittämään näitä ratkaisuja ovat varhaiskasvatuksen ammattilaiset itse, toteaa Aksberg. 

Kyselyn pohjalta tehtiin myös video, jossa varhaiskasvatuksen ammattilaiset kertovat arkea sujuvoittavista toimintatavoista ja ratkaisuista. Katso video Työturvallisuuskeskuksen Youtube-kanavalta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).


Työturvallisuuskeskuksen työryhmä: 
Tuula Haavasoja, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL/Julkisen alan unioni JAU 
Virve Aho, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super/SoTe 
Eva Siitonen, Tehy 
Marjaana Walldén, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT 
Eija Meripaasi, Sivistysala ry
Anne Rytilahti, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry 
Liisa Lattu, Opetusalan ammattijärjestö OAJ 
Satu Haapakoski, Keva 
Tuuli Vattulainen, Työturvallisuuskeskus 
Sari Aksberg, Työturvallisuuskeskus 

Lisätietoja