Työnantajan huolehtimisvelvoite
Käytännössä työnantajan vastuut ja velvoitteet toteutuvat siten, että hän delegoi toimivaltaansa linjaorganisaatiossa esihenkilöille. Esihenkilöiden työsuojeluvastuu määräytyy tehtävänkuvaan liittyvien toimivaltuuksien mukaan.
Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. On otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön sekä työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat. Lisäksi työnantajan on jatkuvasti tarkkailtava työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta.
Työnantajan vastuuta työpaikalla kantavat esihenkilöt heille määritettyjen tehtävien mukaisesti. Tehtävät on määriteltävä riittävän tarkasti huomioon ottaen työnantajan toimiala, työn tai toiminnan luonne ja työpaikan koko. Työnantajan on huolehdittava siitä, että esihenkilöllä on riittävä pätevyys, hänet on riittävästi perehdytetty tehtäviinsä ja että hänellä on asianmukaiset edellytykset tehtävien hoitamiseen.
Työturvallisuuden johtaminen käytännössä
Turvallisuusjohtaminen luo työyhteisölle ja jokaiselle yksilölle edellytykset hyvinvointiin
ja työssä onnistumiseen.
- Johto edistää työturvallisuutta organisaation keskeisenä arvona ja viestittää tämän myös työntekijöille.
- Johdolla on tieto organisaation työturvallisuus- ja työterveysriskeistä.
- Johto toimii esimerkkinä ja noudattaa työturvallisuusmääräyksiä kaikissa tilanteissa.
- Eri toimijoiden tehtävät ja vastuut työterveys- ja työturvallisuusriskien ehkäisemissä ja hallinnassa on selvästi määritelty ja niitä valvotaan.
- Työpaikalla on toimivat järjestelmät työturvallisuuden seurantaan ja arviointiin.
Tärkeä merkitys työpaikan hyvälle työturvallisuustyölle on työsuojelun yhteistoiminnalla, joka mahdollistaa työntekijöiden osallistumisen työturvallisuus- ja työterveysasioiden käsittelyyn.
Turvallisuuskulttuuria kuvaa kyky ja tahto toimia turvallisesti, ehkäistä vaarojen toteutumista ja edistää turvallisuutta. Kun turvallisuus on sisäistetty arvo ja jokaisella on riittävä turvallisuusosaaminen, kyetään toimimaan turvallisesti paikasta riippumatta.
Työnantajan ja työntekijöiden välinen rakentava keskustelu luo turvallisuuskulttuurin, jossa työnantajan ja työntekijöiden väliset suhteet perustuvat yhteistyöhön, luottamukseen ja yhteiseen ongelmanratkaisuun.
Työsuojeluvastuiden jakautuminen
Kun esihenkilöiden toimenkuviin ja toimivaltuuksiin sisältyvät vastuut on työpaikalla määritelty selkeästi, vältetään työtehtävien epäselvyyksistä aiheutuvat vaaratilanteet. Työtehtävien työsuojeluvastuut on hyvä kirjata työsuojelun toimintaohjelmaan. Kolmiportainen vastuu linjaorganisaatiossa voi jakautua esimerkiksi seuraavasti:
Ylin johto
- Työsuojelutoiminnan yleisjohto- ja valvonta
- Työsuojelun ylläpito, kehittäminen ja parantaminen
- Resurssien varmistaminen
- Esihenkilötoiminnan organisointi, esihenkilöiden valinta ja kouluttaminen
- Yksilöiden toimivallan ja vastuun määrittäminen
- Raportointi ja seurantajärjestelmä
Keskijohto
- Työturvallisuustoiminnan yleisvalvonta
- Riittävien turvallisuusohjeiden laadinta
- Työvälineiden hankinnat
- Koneiden, laitteiden ja muiden työvälineiden kunnossapidon järjestäminen
- Ylemmän johdon informointi ja tarpeellisten esitysten tekeminen ylimmälle johdolle
Työnjohto, lähiesihenkilöt
- Työntekijöiden opetus, ohjaus ja perehdyttäminen
- Työntekijöiden velvollisuuksien läpikäynti
- Työtapojen ja –ympäristön valvonta
- Töiden ja tehtävien suunnittelu
- Riittävän järjestyksen ja siisteyden ylläpitäminen
- Havaituista puutteista ilmoittaminen
Työsuojeluhenkilöiden rooli
Työsuojelun yhteistoimintatehtävä on yhteistoiminta-, asiantuntija- ja kehittämistehtävä. Tehtävään valinta tai nimittäminen ei lisää juridista vastuuta työolojen turvallisuudesta ja terveellisyydestä, vaan mahdollisuuksia toimia näiden tärkeiden asioiden puolesta. Vastuu jakautuu aina linjaorganisaation mukaisesti.