Maatalousalat
Maatilalla vuoden mittaan tehtävät työt ovat tyypillisesti hyvin vaihtelevia. Tiloilla voidaan tehdä kasvintuotantoon ja kotieläintuotantoon liittyvien töiden lisäksi myös esimerkiksi koneiden ja laitteiden huoltoa ja korjausta, pihojen ja tilustiestön puhdistusta ja kunnossapitoa sekä erilaisia rakennus- ja metsätöitä. Myös johtaminen ja erilaiset kirjalliset työt vaativat oman työpanoksensa.
Osion alasivut
On vain vähän ammatteja, joissa käytetään yhtä monia koneita ja laitteita, yhtä vaihtelevissa olosuhteissa kuin maataloudessa. Korjuukauden kiireet, vaihtelevat sääolosuhteet, tuotantoeläimet, mahdollisesti yksin tai väsyneenä työskentely luovat töiden tekemiselle omat haasteensa.
Maatalouden erityispiirteet tekevät siitä yhden vaarallisimmista toimialoista Suomessa. Maatalouden työturvallisuuden parantamisella halutaan vähentää tapaturmien syntymistä, vähentää sairauspoissaolojen määrää ja parantaa työpaikkojen kannattavuutta. Ennakointi, välittäminen ja turvallisuuden huomioon ottava ajattelutapa arjessa ovat työturvallisuuden edistämisessä ensiarvoisen tärkeitä.
Työturvallisuuden, työsuojelun ja työkykyä ylläpitävän toiminnan tavoitteena on se, että työ ei vaaranna terveyttä ja se motivoi tekijäänsä. Kun työympäristö on turvallinen ja terveellinen, työyhteisö toimiva ja työ sopivasti kuormittava, työn tekeminen on mielekästä ja palkitsevaa ja se tuottaa tulosta.
Maatalous työympäristönä
Maatalouden työympäristön vaara- ja kuormitustekijät voidaan jakaa tapaturmavaaroihin sekä fyysisiin, fysikaalisiin, kemiallisiin, biologisiin ja henkisiin kuormitustekijöihin.
- Tapaturmat liittyvät usein eläinten hoitotyöhön, liukastumisiin, putoamisiin, konetöihin ja suljettuihin tiloihin.
- Fyysistä kuormitusta aiheuttavat muun muassa raskaat nostot ja siirrot.
- Fysikaalisista kuormitustekijöistä huomattavia ovat melu, tärinä, sähköturvallisuus sekä työ kuumissa ja kylmissä lämpötiloissa.
- Vaaraa aiheuttavia kemikaaleja käytetään koneiden huoltotöissä, kasvinviljelyssä, pesuissa ja desinfioinneissa. Haitallisia yhdisteitä muodostuu myös tilalla itsessään esimerkiksi eläinten lannasta.
- Oman erityisvaaransa maatiloilla ja eläinten kanssa työskennellessä aiheuttavat zoonoosit eli tartuntataudit, jotka voivat siirtyä eläimistä ihmiseen.
Muista työpaikoista ja työympäristöistä poiketen maatiloilla asuu ja työskentelee lapsia ja nuoria, joiden turvallisuuden varmistaminen edellyttää erityistä huomiota myös kaikilta tilalla työskenteleviltä.
Maatiloilla käytetään enenevässä määrin myös ulkopuolista työvoimaa, jolloin yhteisen työpaikan vastuut ja velvollisuudet tulee olla kaikilla tiedossa.
On tärkeää, että kaikki tietävät työpaikan pelisäännöt ja niistä osataan viestiä ymmärrettävästi myös esimerkiksi eri kielisille ja eri kulttuuritaustoista tuleville kausityöntekijöille.
Työturvallisuuskeskuksen koulutukset
Koulutuksissamme korostuvat käytännönläheisyys, vahva työsuojeluosaaminen sekä monipuolinen eri alojen tuntemus. Koulutuksia järjestetään lähi-, monimuoto- ja verkko-opetuksena.